О Филипу Кљајићу

Kошутњак, омиљено градско излетиште Београђана, налази се у близини наше школе. Мало је познато да су тридесетих година прошлог века у Кошутњаку и Топчидеру организовани масовни излети омладине и радника. Један од главних организотора ових окупљања био је Филип Кљајић Фића, тада члан Уједињеног радничког синдикалног савеза Југославије, по коме је наша школа и добила име.

Рад на промоцији права радника доводи Кљајића у сукоб са тадашњим режимом. Следе хапшења и често мењање места боравка: Ниш, Ваљево, Загреб...

После априлског слома Југославије 1941. године, постаје члан Главног штаба народноослободилачких партизанских одреда Србије и један је од организатора устанка у Србији. Учествовао је у првим ватреним окршајима: у нападу на Сењски рудник, на Лајковац, Свилајнац… У време непријатељске офанзиве, Тито му је лично поверио задатак да организује обрану на ваљевском сектору. Обављајући своју дужност, Фића је у тој борби тешко рањен.

Филип Кљајић, пореклом из Петриње у данашњој Хрватској, био је од новембра 1942. политички комесар 1. пролетерске дивизије. Заједно са својим јединицама, прошао је најтеже битке у Босни, Црној Гори и Далмацији.

Извори наводе да је био неустрашив борац, добар организатор, талентовани војни и политички руководилац, и као такав омиљен међу борцима и у народу.

Погинуо је 5. јула 1943. године, приликом напада јединица Народноослободилачке војске Југославије на окупирани Зворник.

Међу првима је проглашен за народног хероја 25. септембра 1944. године, указом Председништва Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ).

Поделите ову страну:
 

Ауторско право © Основна школа "Филип Кљајић Фића" - Sva prava zadržana. Izrada sajta: Kio d.o.o.